7 stedsegrønne hårdføre bunddække

Bunddække er planter, der roder meget hurtigt og danner et netværk under jorden. De fleste planter vokser også meget hurtigt. Med et bunddække kan du dække en del af din have, så ukrudt ikke længere har en chance og vedligeholdelsen er væsentligt mindre. Mange bunddække er stedsegrønne om vinteren, og det giver en attraktiv have i den periode. Der er også rigt blomstrende bunddække, men de fleste holder sig beskedent tæt på bunden. Der er også mange hårdføre bunddække, der foretrækker skyggen, så de kan ofte stadig give de mindre ‘ønskede’ pletter et muntert udseende. Nedenfor er en liste over stedsegrønne bunddække.

1. Vedbend
Vedbend er bedst kendt som en sprudlende klatreplante, men den gør sig også rigtig godt som bunddække. Vedbend bliver ikke høj og er derfor modstandsdygtig over for de hollandske vintre.

Højde: 10 centimeter
Hvornår skal man så vedbend: forår
Blomstringstid: Sommer
Latinsk navn: Hedera Helix
Plantetype: bunddække
Sørg for at beskære efeu regelmæssigt for at forhindre, at den formerer sig. Du skal gemme hovedgrenene.

2. Alveblomst
Et smukt bunddække, der også holder sig grønt om vinteren. Eller faktisk er grøn ikke det rigtige ord for det flerfarvede yndefulde blad. Derudover blomstrer dette oprindeligt japanske bunddække også med store hvide blomster. Der er også lilla og pink.

Højde: 30 centimeter
Hvornår skal man så feblomst: forår
Blomstringstid: april/maj
Latinsk navn: Epimedium Grandiflorum
Plantetype: rigt blomstrende bunddække
Pas på ikke at være for gavmild med vand om sommeren, for elverblomst kan ikke lide våd jord.

3. Blå Periwinkle
Lyse grønne blade og smukke lilla/blå blomster om foråret tilbyder denne prisbillige bunddække. Fordelen er, at periwinkle er krævende. Et sted i solen er lige så velegnet som i skyggen. Tilstrækkelig vand er altid en betingelse for smukke planter.

Højde: 40 centimeter
Hvornår skal man så blå mave: efterår
Blomstringstid: april og maj
Latinsk navn: Tiarella Cordifolia
Plantetype: blomstrende bunddække
Periwinkle foretrækker våd jord. Der findes også sorter med hvide eller gule blomster.

4. Plettet Død Nælde
Den plettede døde brændenælde har et smukt farvet løv, der forbliver smukt både sommer og vinter. Denne stærke bunddække blomstrer med hvide blomster i maj og juni. Bunddækket har en tendens til at formere sig, især når det er i sin yndlingsskygge. Lidt fugt i ny og næ er nødvendigt og du kan beskære til 5 centimeter om foråret.

Højde: 15 centimeter
Hvornår skal man så plettet nælde: efterår
Blomstringstid: maj til juli
Latinsk navn: Lamium Maculatum
Plantetype: blomstrende bunddække
Den plettede dødnælde er ikke bange for en smule frost, selv temperaturer på -30°C kan tåles.

5. Mandelspurge
Et smukt bunddække til en naturlig have. Rødderne af denne mandel spire vokser hurtigt og giver ukrudt ingen chance i en vild naturhave. Bladene af denne plante skifter farve i løbet af sæsonerne. Det grønne bliver endnu mørkere og om vinteren er planten lilla-rød. Det er noget andet for en stedsegrøn bunddække.

Højde: 50 centimeter
Hvornår skal man så mandelspore: forår
Blomstringstid: forår
Latinsk navn: Euphorbia Amygdaloides
Plantetype: blomstrende bunddække
Saften fra spurge er giftig og irriterer huden. Så vær forsigtig med beskæring, kæledyr og børn.

6. Fed mands urt
Denne asiatiske bunddække er populær, fordi den vokser og breder sig meget hurtigt. Inden for et år kan det danne et tykt tæppe i din have, der ikke længere tillader ukrudt at trænge igennem. Blomstringen er upåfaldende med små hvide blomster, men det friske grønne løv forbliver smukt hele året rundt.

Højde: 20 centimeter
Hvornår skal man så fedtmandsurt: forår
Blomstringstid: forår
Latinsk navn: Pachysandra Terminalis
Plantetype: bunddække
Fat man’s weed er bestemt en skyggeplante. I solen vil denne stedsegrønne bunddække overleve, men så bliver farven grim lysegrøn.

7. Krybende azurgrøn
Bladene på denne azurgrønne forbliver farvestrålende hele året rundt. I april til juni vokser smukke blomster i bindingsværk, der også er interessante for bier. I skyggen klarer denne bunddække sig rigtig godt. Bladene skifter farve i solen

Højde: 10 centimeter
Hvornår skal man så zenegrøn: forår
Blomstringstid: april til juni
Latinsk navn: Ajuga Reptans
Plantetype: rigt blomstrende bunddække
Hvis du vil forhindre, at det aene-grønne dukker op i andre dele af haven, skal du skære blomsterne væk, så snart de er færdige med at blomstre.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *